ČETIRI IZ III (4 PL/SQL tipa iz poduzeća Istra informatički inženjering)

Oracle je 1988.godine objavio verziju 6.0 svog relacijskog DBMS-a. U sklopu baze 6.0 pojavio se i novi programski jezik -PL/SQL (Procedural Language extensions to the Structured Query Language), koji je napravljen kao proceduralna nadopuna (deklarativnog) programskog jezika SQL, kako bi se olakšalo programiranje “mission-critical” poslovnih aplikacija.

SAŽETAK

U radu se prikazuju četiri PL/SQL tipa.

Prvi PL/SQL tip pokazuje kako se u Reports-ima mogu koristiti dinamički referentni kurzori, koji mogu biti zamjena za Reports leksičke parametre.

Drugi PL/SQL tip pokazuje kako se mogu generirati dokumenti (garantirano) bez rupa u brojevima, a da se pritom ne ograničava propusnost sistema (zbog zaključanih redaka).

Treći PL/SQL tip ukazuje na mogući problem kod istovremenog korištenja preopterećenja metoda (method overloading) i polimorfizma.

Četvrti PL/SQL tip pokazuje kako se može vremenski ograničiti čekanje sesije koja pokušava napraviti INSERT, a ne može ga napraviti jer je druga sesija prije toga krenula u INSERT istog retka (i nije još završila transakciju).