Online booking preko vlastitih web stranica

Internet i Web se iz dana u dan potvrđuju kao najznačajniji alati prodaje turističkih kapaciteta. Intezivni razvoj Interneta i njegova opća prihvaćenost od strane građana i poslovnog svijeta, omogućili su da se pristup informacijama očekuje odmah.

Intezivni razvoj Interneta i s njim povezanih tehnologija na jednoj strani te njihova opća prihvaćenost od strane građana i poslovnog svijeta na drugoj, omogućili su i “običnom puku” i poslovnom svijetu da očekuje pristup svemu i to odmah.

U hotelijerstvu gost, osim što traži da na Webu ima što više informacija o hotelu u tekstualnom i slikovnom obliku, traži i da odmah vidi da li ima slobodnih soba u terminu koji ga interesira, koliko će ga točno koštati boravak te, ukoliko je zadovoljan viđenim, da odmah i rezervira sobu i dobije potvrdu.

Trend da se sve više upita i hotelskih rezervacija događa elektronskim putem (preko Interneta), nije novost. Nije novost i da, zahvaljujući Internetu, zadnjih godina kontinuirano opada udio alotmana u odnosu na individualne goste / rezervacije te da udio žena i starije populacije koje vrše on-line rezervacije raste.

On-line rezervacije preko web stranica hotelijera

Ono što je novost u zadnjim istraživanjima je da sve više “on-line” rezervacija ne dolazi sa GDS (Globalni Distribucijski Sustavi tipa Galileo, Amadeus, Sabre,…) i IDS (Internet Distribucijski Sustavi tipa booking.com, HRS, expedia,…) sustava, već sa vlastitih web stranica hotelijera.

Istraživanja su pokazala da preko 95% osoba koje vrše rezervaciju preko Interneta, osim što pronađu i / ili dobiju osnovne informacije i cijene preko raznih GDS i IDS kanala (ili web stranica turističkih agencija i touroperatora), obavezno otiđu direktno na stranice hotela te, ukoliko postoji mogućnost on-line rezervacije, izvrše rezervaciju direktno preko web stranice hotela.
Zaključak bi bio ulagati u vlastite web stranice dizajnirane (i) za žene te starije osobe, ali obavezno s mogućnošću vlastitog on-line bookinga.

OrangeSmile Tours B.V. / IVRA Holding B.V.
 

Davor Brenko, dipl. ing

“Ugostiteljstvo i turizam, 03 / 2010”