Funkcijsko programiranje, imutabilne kolekcije i baze podataka

Zadnjih nekoliko godina, funkcijsko programiranje stječe veliku popularnost u odnosu na imperativno programiranje. Autor u radu daje osvrt na funkcijsko i logičko programiranje…

SAŽETAK

Zadnjih nekoliko godina, funkcijsko programiranje stječe veliku popularnost u odnosu na imperativno programiranje (napomena: objektno-orijentirano programiranje je također imperativno).
Npr. 2014. godine je i Java jezik dobio neke značajne funkcijske mogućnosti (verzija Java 8).
Funkcijsko programiranje nije novo. Prvi funkcijski jezik Lisp nastao je davne 1958. godine, godinu dana nakon jezika Fortran i godinu dana prije jezika COBOL.
Funkcijsko programiranje, kao i logičko programiranje, po nečemu je vrlo slično programiranju u SQL-u – visoko je deklarativno.
U prezentaciji ćemo se osvrnuti na funkcijsko i logičko programiranje, te raspraviti o tome kako bi se neke ideje iz funkcijskog programiranja mogle primijeniti na programiranje baza podataka.
Te ideje nisu nove, zagovarao ih je još 80-tih Jim Gray (znanstvenik na području baza podataka i transakcijskih sustava, dobitnik Turingove nagrade 1998. godine), ali su u zadnje vrijeme ponovno “moderne”.