Funkcijska paradigma i baze podataka

Rad sadrži osvrt na funkcijsko i logičko programiranje, te kako bi se neke ideje iz funkcijskog programiranja mogle primijeniti na programiranje baza podataka.

SAŽETAK

Zadnjih nekoliko godina, funkcijsko programiranje stječe veliku popularnost u odnosu na imperativno programiranje (napomena: objektno-orijentirano programiranje je također imperativno). Npr. 2014. godine je i Java jezik dobio neke značajne funkcijske mogućnosti (verzija Java 8). Funkcijsko programiranje nije novo. Prvi funkcijski jezik Lisp nastao je davne 1958. godine, godinu dana nakon jezika Fortran i godinu dana prije jezika COBOL.

Funkcijsko programiranje, kao i logičko programiranje, po nečemu je vrlo slično programiranju u SQL-u – visoko je deklarativno. U radu je dat osvrt na funkcijsko i logičko programiranje, te potaknuto je pitanje kako bi se neke ideje iz funkcijskog programiranja mogle primijeniti na programiranje baza podataka. Te ideje nisu nove, zagovarao ih je još 80-tih Jim Gray (znanstvenik na području baza podataka i transakcijskih sustava, dobitnik Turingove nagrade), ali su u zadnje vrijeme ponovno “moderne”.