Upravljanje hranom i pićem u hotelskim i ugostiteljskim objektima

Mnogo je pitanja s kojima se uobičajeno sreće jedan menadžer hrane i pića, šef kuhinje ili drugo osoblje vezano za taj segment poslovanja u hotelskim i ugostiteljskim objektima.

Koje i koliko obroka (hrane i pića) planiram / trebam/ ću sutra ponuditi / pripremiti za goste / djelatnike? Da li imam cjenik hrane i pića koje nudim? Da li imam recepture (normative)?

Koje i koliko sirovina/namirnica imam na zalihi/skladištu? Koje i koliko sirovina trebam naručiti? Od koga nabavljam koje sirovine i koliko me koštaju? Kakve su cijene sirovina na tržištu? Da li jedno te iste sirovine nabavljam od najpovoljnijeg/najjeftinijeg dobavljača?

Kako ocjenjujem i biram dobavljače? Za koju količinu i vrstu artikala ću raditi godišnji plan nabavke i slati tendere prema dobavljačima? Koliki količinski i financijski promet i koje marže ostvarujem sa svakim pojedinim dobavljačem i pojedinim artiklom?

Koliko i koje obroke sam danas/jučer/… posluživao gostima? Koliko izdane količine odstupaju od planiranih?

Koliko zarađujem / trošim po danu / gostu / vrsti obroka / pojedinom obroku / konobaru / stolu / stolici / m2 prostora,… i da li je to prihvatljivo/unutar standarda / unutar plana?

Koji obroci i artikli mi donose najveću zaradu? Kako povećati prihode? U koje vrijeme imam najveće gužve / zaradu / trošak? Koje troškove mogu i moram smanjiti?

Koliko namirnica moram imati na inventuri? Da li trošim više ili manje sirovina u odnosu na recepturu? Da li imam viška ili manjka robe na zalihi i zašto?

Hotelijeri i ugostitelji kojima dolaze sportaši ili osobe na dijetama mogu biti interesantne informacije tipa: koliko određeno jelo ima: kalorija, masnoća, bjelančevina te ovih ili onih vitamina?

Nekome će biti interesantno vidjeti kako će obrok na tanjuru izgledati, odnosno, biti aranžiran.

Imati točne i pravovremene odgovore na takva pitanja (uz pitanja vezana za ljude, prostor i opremu) je pretpostavka uspješnog poslovanja u toj djelatnosti. Gotovo ih je nemoguće brzo i točno dobiti bez pomoći odgovarajuće računalne tehnologije, odnosno hardvera i softvera namijenjenog upravljanju hranom i pićem.

Na tržištu postoji čitav niz informatičkih rješenja namijenjenog tom segmentu poslovanja, ali je pitanje kako odvagati potrebe, mogućnosti i želje te odabrati pravi (najbolji / optimalan).

Jedan od načina je upravo sam sebi postaviti sva pitanja i probleme koja najčešće u poslu imam i koje želim riješiti te “vagati” da li, koje sve i koliko takvih pitanja i problema određeni informacijski sustav rješava. Procjenjujući uštede / zarade u vremenu i novcu koji mi takav sustav godišnje može donositi u odnosu na troškove u njegovu inicijalnu nabavku i korištenje / održavanje procijeniti ćemo da li će nam se i kada će nam se investicija vratiti.

 

Davor Brenko dipl. ing.

Direktor Istra informatičkog inženjeringa d.o.o., Pula
“Ugostiteljstvo i turizam, 07-08 / 2006”