RobotIK – natjecanje robotičara Istre i Kvarnera

Od 27. veljače do 01. ožujka održava se veliko natjecanje robotičara srednjih škola u kojem sudjeluje dvadeset četiri natjecatelja i šesnaest mentora sa čak osam robota.

Zanimljivo trodnevno natjecanje organizira se u sklopu projekta STEAMatica Histria, a u kojem sudjeluju učenici i nastavnici 11 srednjih škola Istarske i Primorsko-goranske županije, kao natjecatelji i organizatori.
Nositelji projekta su Centar za tehnološki razvoj i STEM obrazovanje “Pozitron” i Srednja škola Zvane Črnje iz Rovinja. Udruga Pozitron, nastala je kao inicijativa nekoliko entuzijasta sa željom za što kvalitetnijom edukacijom djece i mladih iz područja računalstva, robotike, 3D printanja i programiranja.
Cilj projekta je okupiti što više škola na području Istre i Kvarnera u zajedničkim aktivnostima vezanima za robotiku, a neki od izazovnih zadataka natjecatelja bit će izrada algoritma za rješavanje izlaza iz labirinta, dizajn robota i robotski nogomet. Osim natjecanja robota, demonstrirat će se vještine u izradi tehničke dokumentacije robota, elektroničkih pločica i 3D modeliranja.
Projekt je podržan od strane ISTRA TECH-a, Infobipa, Hrvatskog robotičkog saveza, startup-a CircuitMess, tvrtki Soldered Electronics, RI-ING NET, Valalta, Udruge tehničke kulture “Galileo Galilei”, Društva za robotiku Istra…

RobotIK 2023

Vrijeme i mjesto održavanja: 27. veljače do 01. ožujka 2023. Multimedijalni centar (MMC), Rovinj