Konkurentno programiranje u Javi i Eiffelu

Konkurentno programiranje teže je od uobičajenog sekvencijalnog programiranja, ali s razvojem višejezgrenih procesora konkurentno programiranje postaje nužnost u svakodnevnom radu.

SAŽETAK

U radu se prikazuju neke “stare” tehnike konkurentnog programiranja u Javi verzije 1 do 4, te neke novije tehnike, koje je omogućila verzija 5, a u verzijama 6 i 7 su još poboljšane. Nažalost, konkurentno programiranje teže je od uobičajenog sekvencijalnog programiranja, ali s razvojem višejezgrenih procesora konkurentno programiranje postaje nužnost u svakodnevnom radu.

Postoje pokušaji (vrijeme će pokazati da li su uspješni) da se konkurentno programiranje učini jednostavnijim. Jedan drugačiji pristup u odnosu na onaj u Javi (a slično Javi ima i C#, pa i C++), koji bi trebao olakšati konkurentno programiranje, je Simple Concurrent Object Oriented Programming (SCOOP), model koji je realiziran u OOPL jeziku Eiffel, ali postoji šansa da se raširi i na druge OOPL jezike (npr. postoje i testne realizacije u Javi).